Bary z kebabem obecne są już teraz nawet w najmniejszych miastach. Jeżeli lubicie tę potrawę, to można ją także spróbować przyrządzić samodzielnie w domu. Okazuje się, że wcale nie będzie to trudne zadanie.
Składniki:
- 400 gram mięsa wołowego
- Gotowa marynata w opakowaniu sosem czosnkowym
- 200 g papryki czerwonej
- 100 g czerwonej cebuli
- 80 ml majonezu
- 80 ml ketchupu pikantnego
- 8 średniej wielkości kajzerek
- 100 g startego żółtego sera
- 80 ml oleju słonecznikowego
Sposób przygotowania:
Mięso należy przepłukać pod bieżącą wodą i pokroić w cienkie plastry. Teraz przygotowujemy marynatę z sosem czosnkowym. Nacieramy nią mięso i odstawiamy na 10 minut.
Myjemy warzywa i kroimy w paski. Należy je podsmażyć na patelni, a następnie dodać zamarynowane mięso. Smażymy je do momentu, aż stanie się miękkie.
Z bułek odkrawamy górną część i wyjmujemy miąższ. Bułki napełniamy przygotowanym farszem. Na koniec sypiemy na górę starty ser.
Teraz kajzerki kładziemy na blachę, na której należy ułożyć papier do pieczenia. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 190°C. Piec należy przez 15 minut. Podajemy z sosem czosnkowym.