Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Szparagi z sosem

Szparagi z sosem

Szukasz prostej i pomysłowej przekąski? Szparagi spełnią wszystkie Twoje oczekiwania.

Składniki

  • Szparagi – 2 pęczki
  • Jajka – 3 sztuki
  • Bulion warzywny w kostce – 1 sztuka
  • Masło klarowane – 250 mililitrów
  • Cukier – 1 łyżeczka
  • Świeżo mielony biały pieprz
  • Sok z 1 cytryny – 50 mililitrów

Przygotowanie

Ze szparagów odcinamy twarde końcówki. Następnie obieramy warzywa i wkładamy je do posolonej wrzącej wody z dodatkiem cukru. Zielone szparagi gotujemy ok. 4 minut. Jeśli mamy białe szparagi, to wydłużamy ten czas do ok. 6 minut.

W tym czasie rozgrzewamy klarowane masło w taki sposób, żeby było ciepłe, ale nie gorące. W osobny garnku gotujemy wodę. Do oddzielnej miski wbijamy żółtka jajek, do których dodajemy sok z cytryny, kostkę rosołową i cukier. Miskę z tymi składnikami stawiamy na garnku z wrzącą wodą, żeby wszystko rozpuściło się w kąpieli wodnej. Powoli dodajemy masło, energicznie ucierając je z żółtkami.

Kiedy sos zgęstnieje, przekładamy go do miski i doprawiamy białym pieprzem. Do stołu podajemy ugotowane szparagi polane sosem.

Powiązane posty