Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Indyjskie szaszłyki z kurczaka 

szaszłyki

Szaszłyki można przyrządzać na wiele rozmaitych sposobów. Doskonale o tym wie każdy, kto lubi grilować. Ciekawą propozycją jest przepis indyjski, a nie trzeba dodawać, że przecież receptury z tamtej części świata budzą coraz większe zainteresowanie polskich smakoszy, szczególnie z uwagi na wspaniałe przyprawy. 

Składniki: 

  • 1 kg piersi z kurczaka 
  • 150 ml naturalnego jogurtu 
  • 1 mały kawałek imbiru (lub 2 szczypty suszonego) 
  • 1 ząbek czosnku 
  • pół łyżeczka chilli 
  • 1/2 łyżeczki kolendry 
  • 1/2 łyżeczki kminu 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • sól 

Sposób przygotowania: 

Najpierw mięso kroimy w kostkę. Kawałek powinien mieć długość 2,5 cm. 

Aby stworzyć marynatę, musimy zmieszać ze sobą jogurt, imbir, czosnek, kmin, kolendrę, chili, kurkumę, a także sok z cytryny. 

Teraz zalewamy kurczaka taką marynatą i wszystko razem mieszamy. Aby składniki się przegryzły, muszą pozostać w lodówce przez około 4 godziny. 

Po tym czasie mięso możemy już nabijać nasz szpadki i układać na ruszcie. Pieczenie powinno trwać około 15 minut. W tym czasie kurczaka odwracamy na drugą stronę, a następnie smarujemy marynatą, która pozostała. Szaszłyki podajemy z zieloną sałatą. 

Powiązane posty