Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Smażony ryż z pomarańczami 

ryż z warzywami i owocami

Co jest takiego fascynującego zdaniem smakoszy w potrawach indyjskich? Największą zaletą jest ich dietetyczność. Są lekkostrawne, ale poza tym nie można im odmówić bogactwo smaków. Wręcz przeciwnie. 

Składniki: 

  • opakowanie indyjskich 
  • 150 g ryżu 
  • skórka z pomarańczy 
  • 400 g piersi z kurczaka 
  • 1 cebula 
  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem 
  • szczypta kminu mielonego 
  • 1 papryczka chili 
  • sól i popieprz 
  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania: 

Mięso z kurczaka należy pokroić w kostkę, a następnie doprawić stanom solą, pieprzem i kminem. Cebulę należy pokroić w piórka, a chili posiekać. 

Odrobinę oleju rozgrzewamy na patelni, na którą wrzucamy kurczaka. Smażymy krótko do momentu zarumienienia. Pamiętajmy też, aby w połowie smażenia dodać cebulę i smażyć ją, cały czas mieszając. Następnie dodajemy ryż i opcjonalnie chili. 

Teraz należy dodać mieszankę przypraw indyjskich (opakowanie znajdziemy w każdym sklepie). Należy dodać jeszcze skórkę z pomarańczy i dokładnie wszystko wymieszać. Danie przykrywamy i tak pieczemy przez mniej więcej 20 minut. 

Powiązane posty