Co jest takiego fascynującego zdaniem smakoszy w potrawach indyjskich? Największą zaletą jest ich dietetyczność. Są lekkostrawne, ale poza tym nie można im odmówić bogactwo smaków. Wręcz przeciwnie.
Składniki:
- opakowanie indyjskich
- 150 g ryżu
- skórka z pomarańczy
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
- szczypta kminu mielonego
- 1 papryczka chili
- sól i popieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso z kurczaka należy pokroić w kostkę, a następnie doprawić stanom solą, pieprzem i kminem. Cebulę należy pokroić w piórka, a chili posiekać.
Odrobinę oleju rozgrzewamy na patelni, na którą wrzucamy kurczaka. Smażymy krótko do momentu zarumienienia. Pamiętajmy też, aby w połowie smażenia dodać cebulę i smażyć ją, cały czas mieszając. Następnie dodajemy ryż i opcjonalnie chili.
Teraz należy dodać mieszankę przypraw indyjskich (opakowanie znajdziemy w każdym sklepie). Należy dodać jeszcze skórkę z pomarańczy i dokładnie wszystko wymieszać. Danie przykrywamy i tak pieczemy przez mniej więcej 20 minut.