Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ciasto brownie z borówkami 

ciasto

Uwielbiacie klasyczne ciasta brownie i bez nich nie może się obejść żadne niedzielne spotkanie rodzinne? Jeżeli tak i dodatkowo kochacie owoce, to ten przepis może się stać prawdziwym przebojem smakowym dla was i dla całej Waszej rodziny lub znajomych. 

Składniki: 

  • 1 szklanka borówek amerykańskich 
  • 200 g masła 
  • 200 g deserowej czekolady + 50 g na wierzch 
  • 3 jajka 
  • 1 szklanka cukru (200 g) 
  • 135 g mąki 

Sposób przygotowania: 

Najpierw borówki myjemy i osuszamy. Piekarnik natomiast należy rozgrzać do 160°C. 

Teraz potrzebna będzie nieduża prostokątna foremka. Najlepiej, jeżeli będą to wymiary 21 cm x 28 cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia. 

Do rondelka wkładamy masło i na małym ogniu roztapiamy z dodatkiem połamanej na kostki czekolady (200 g). Pamiętajmy, aby co chwilę mieszać i nie podgrzewać zbyt mocno. Zestawiamy z ognia, a resztę czekolady zostawiamy na później. Posypiemy nią wierzch. 

Oddzielna miska będzie nam służyć do wymieszania jajek z cukrem. Do nich dodajemy roztopioną czekoladę z masłem i wszystko razem mieszamy, aż powstanie gładka masa. 

Następnie dodajemy mąkę i ponownie wszystko razem mieszamy. Ciasto wykładamy do przygotowanej blaszki. Powierzchnię wyrównujemy. Na górę sypiemy borówki i ciemną czekoladę, która nam została. 

Teraz ciasto już można wstawiać do piekarnika na mniej więcej 35 minut. Powinno lekko urosnąć. 

Powiązane posty