Orzechowiec to ciasto należące do tych smaczniejszych, a jednocześnie bardzo wartościowych z uwagi na składniki. Rozpływa się po prostu w ustach, a dzięki orzechom włoskim, które uważane są za jedne z najzdrowszych, zapewnia potężny zastrzyk magnezowy. W połączeniu z węglowodanami i cukrami można liczyć na prawdziwy “odjazd” endorfinowy.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 150 g cukru
- 2 łyżki miodu płynnego – może być lipowy
- 200 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 2 torebki budyniu waniliowego 40 g
- pół litra mleka
- kostka masła
- 3 łyżki cukru pudru
Składniki na masę orzechową:
- 300 g orzechów włoskich (mogą być inne)
- 100 g masła
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy z nich jednolitą masę. Następnie wkładamy ją na mniej więcej 1 godzinę do lodówki.
Kolejny krok to podzielenie ciasta na 2 równe części. Każda z tych części musi być rozłożona równomiernie na 2 osobnych blachach, które wykładamy papierem do pieczenia. Pieczenie nie powinno się odbywać w temperaturze 200°C przez około 15 minut. Piekarnik należy ustawić na grzanie góra–dół.
W międzyczasie przygotowujemy krem budyniowy. Do garnka wlewamy 300 ml mleka, które ma się zagotować. Pozostałe 200 ml mieszamy z budyniem i z cukrem. Gotową mieszankę wlewamy do mleka, które już się gotuje. Całą masę należy mieszać, aż zgęstnieje, a potem stawiamy ją do wystygnięcia.
Teraz mikserem należy wymieszać masło tak, aby powstała puszysta masa. Przestudzony budyń należy stopniowo dodawać, nieustannie mieszając. Gdy masa będzie gotowa, przekładamy ją na jeden upieczony płat ciasta. Trzeba jednak poczekać, aż ciasto ostygnie. Teraz nakładamy drugą warstwę ciasta.
Przyszedł czas na pokruszone orzechy. Wkładamy je do garnka razem z miodem i masłem. Całość podgrzewamy, aż się rozpuści. Gdy powstanie taka swoista orzechowa masa, układamy ją równomiernie na Górze ciasta. Teraz ciasto trzeba umieścić w lodówce. Najlepiej będzie smakować podane następnego dnia.