Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Trójkąciki z nadzieniem rumowym 

trójkąciki

Te trójkąciki to prawdziwy przysmak wszystkich łasuchów. Jeżeli chodzi o nadzienie, to mamy pełną dowolność. To może być marmolada albo czekolada. Można je także zrobić większe w zależności od własnych upodobań i preferencji konsumpcyjnych. Czy będą jednak duże, czy małe, zawsze będą smakować wspaniale.

Składniki: 

  • ciasto francuskie mrożone 
  • 1 budyń waniliowy 
  • 350 ml mleka 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 łyżka masła, 
  • aromat rumowy (ok. 1 łyżeczki)
  • do dekoracji polewa czekoladowa i posiekane orzechy włoskie 

Sposób przygotowania: 

Gotujemy 250 ml mleka z dodatkiem masła. W 100 mililitrach rozpuszczamy proszek budyniowy, a następnie dodajemy do gotującego się mleka. Powinien powstać gęsty budyń. Potem dodajemy aromat rumowy i bardzo dokładnie mieszamy. 

Teraz ciasto francuskie kroimy na równe kwadraty. Bok może mieć na przykład 10 cm. Na środku każdego umieszczamy łyżeczkę zimnego budyniu, a następnie składamy w trójkąt. Boki należy docisnąć widelcem. Składamy wszystkie trójkąty, a następnie układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciastka powinny poleżeć w lodówce około 15 minut.  

W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 190°C. 

Zanim zaczniemy piec trójkąty, smarujemy je mlekiem albo rozmąconym białkiem. Dzięki temu w trakcie pieczenia zyskają równomierny kolor. Trójkąty pieczemy przez 15 minut. 

Po tym czasie i po ostudzeniu wystarczy je posmarować czekoladą i posypać na wierzch orzechy. 

Powiązane posty