Kuchnia meksykańska słynie z nieco bardziej ostrych smaków. Jeżeli więc chcemy przygotować zupę z tamtego regionu, która ma być zapamiętana przez kubki smakowe, to na pewno warto wypróbować przepis na tę przyrządzoną na bazie papryki i ogórka.
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 5 ogórków konserwowych
- 4 papryki konserwowe czerwone
- 1 puszka kukurydzy
- opakowanie przypraw chili con carne
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 2 ząbki czosnku
- kolendra
- 1.5 l wody
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności w dużym garnku podsmażamy na oleju posiekaną cebulę i czosnek. Podczas smażenia dodajemy także koncentrat pomidorowy i mielony kumin. Wszystkie składniki smażymy jeszcze przez około 4 minuty.
Teraz mieszamy z wodą zestaw przypraw chilli con carne. Zalewamy taką miksturą podsmażone składniki i czekamy, aż całość się zagotuje.
Odcedzamy fasolkę i kukurydzę. Paprykę i ogórki kroimy natomiast w drobniutką kostkę. Wszystkie warzywa dodajemy do zupy. Następnie gotujemy przez 20 minut. Na sam koniec dodajemy jeszcze tylko posiekaną kolendrę i zupa już może być wlewana do talerzy.