Po takie przysmaki zawsze warto sięgnąć. Dzięki delikatności ciasto francuskiego taki deser będzie smakować wspaniale. A całość przygotujemy w pół godziny – na pewno warto spróbować. Ciasto jest kruche, a dodatkowo można je przechowywać w zamrażarce. Poza tym wygląda bajecznie.
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1-2 łyżki sosu żurawinowego
- 1 okrągły ser brie
- 8 plastrów bekonu
- 1 jajko
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności podsmażamy na suchej patelni bekon. Potem ser kroimy w niedużą kostkę.
Ciasto rozkładamy i wyciągamy z niego koło. Natomiast środek ciasta nacinamy na krzyż, a potem po przekątnej. Dzięki temu nacięcia utworzą gwiazdę. Pamiętajmy jednak, aby nie docinać do brzegu w okręgu. Zostawiamy na brzegach 3 cm okrąg bez nacinania.
Ten brzeg ciasta, który nie był nacinany, smarujemy sosem żurawinowym, a następnie układamy na nim kostki sera. Na górę kładziemy podsmażony bekon.
Z kolei fragmenty ciasta, które ponacinaliśmy, przekładamy na zewnątrz okręgu. Przyklejamy je od spodu.
Następnie rozkłócone jajko wykorzystujemy do posmarowania wierzchu wianka. Sypiemy sól i pieprz.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym 280°C przez 20 minut.