Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Wianek serowo-bekonowy 

ciasto

Po takie przysmaki zawsze warto sięgnąć. Dzięki delikatności ciasto francuskiego taki deser będzie smakować wspaniale. A całość przygotujemy w pół godziny – na pewno warto spróbować. Ciasto jest kruche, a dodatkowo można je przechowywać w zamrażarce. Poza tym wygląda bajecznie. 

Składniki: 

  • 2 opakowania ciasta francuskiego 
  • 1-2 łyżki sosu żurawinowego 
  • 1 okrągły ser brie 
  • 8 plastrów bekonu 
  • 1 jajko 
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania: 

W pierwszej kolejności podsmażamy na suchej patelni bekon. Potem ser kroimy w niedużą kostkę. 

Ciasto rozkładamy i wyciągamy z niego koło. Natomiast środek ciasta nacinamy na krzyż, a potem po przekątnej. Dzięki temu nacięcia utworzą gwiazdę. Pamiętajmy jednak, aby nie docinać do brzegu w okręgu. Zostawiamy na brzegach 3 cm okrąg bez nacinania. 

Ten brzeg ciasta, który nie był nacinany, smarujemy sosem żurawinowym, a następnie układamy na nim kostki sera. Na górę kładziemy podsmażony bekon. 

Z kolei fragmenty ciasta, które ponacinaliśmy, przekładamy na zewnątrz okręgu. Przyklejamy je od spodu. 

Następnie rozkłócone jajko wykorzystujemy do posmarowania wierzchu wianka. Sypiemy sól i pieprz. 

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym 280°C przez 20 minut. 

Powiązane posty