Uwielbiacie klasyczne ciasta brownie i bez nich nie może się obejść żadne niedzielne spotkanie rodzinne? Jeżeli tak i dodatkowo kochacie owoce, to ten przepis może się stać prawdziwym przebojem smakowym dla was i dla całej Waszej rodziny lub znajomych.
Składniki:
- 1 szklanka borówek amerykańskich
- 200 g masła
- 200 g deserowej czekolady + 50 g na wierzch
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru (200 g)
- 135 g mąki
Sposób przygotowania:
Najpierw borówki myjemy i osuszamy. Piekarnik natomiast należy rozgrzać do 160°C.
Teraz potrzebna będzie nieduża prostokątna foremka. Najlepiej, jeżeli będą to wymiary 21 cm x 28 cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia.
Do rondelka wkładamy masło i na małym ogniu roztapiamy z dodatkiem połamanej na kostki czekolady (200 g). Pamiętajmy, aby co chwilę mieszać i nie podgrzewać zbyt mocno. Zestawiamy z ognia, a resztę czekolady zostawiamy na później. Posypiemy nią wierzch.
Oddzielna miska będzie nam służyć do wymieszania jajek z cukrem. Do nich dodajemy roztopioną czekoladę z masłem i wszystko razem mieszamy, aż powstanie gładka masa.
Następnie dodajemy mąkę i ponownie wszystko razem mieszamy. Ciasto wykładamy do przygotowanej blaszki. Powierzchnię wyrównujemy. Na górę sypiemy borówki i ciemną czekoladę, która nam została.
Teraz ciasto już można wstawiać do piekarnika na mniej więcej 35 minut. Powinno lekko urosnąć.