Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym 

naleśniki

Naleśniki tradycyjnie kojarzą nam się z potrawą, która wypełniona jest dżemem albo twarogiem – na przykład z rodzynkami. Tymczasem ten przepis pochodzący z kuchni francuskiej oferuje nam odkrywanie naleśników na nowo. Nadziewane szpinakiem i serem pleśniowym smakują wprost wybornie. 

Składniki: 

Ciasto: 

  • 2 jajka 
  • pół szklanki wody 
  • 1 szklanka mąki 
  • pół szklanki mleka 
  • 2 łyżki oleju 
  • sól 

Farsz: 

  • 250 g szpinaku świeżego 
  • 1 opakowanie mieszanki przyprawowej 4 sery z brokułami 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 125 g sera pleśniowego 
  • pieprz czarny mielony 
  • masło 
  • woda 

Sposób przygotowania: 

Mąkę przesiewamy do miski, a następnie wbijamy jaja. Dodajemy olej, mleko i wodę. Tak połączone składniki mieszamy, aż powstanie gładka masa. 

Teraz smażymy naleśniki na patelni z rozgrzanym olejem. 

Następnie na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak samo postępujemy z posiekaną na drobno cebulą. Czekamy, aż się zeszkli, a potem dodajemy szpinak razem ze świeżo mielonym pieprzem. Następnie wszystko mieszamy przez około 2 minuty. Na koniec dodajemy pokruszony ser. 

Mieszankę 4 sery z brokułami gotujemy w 300 mililitrach wody. Powinien powstać sos. 

Teraz na naleśniki nakładamy farsz, a brzegi zawijamy do środka. Ciasto rolujemy. Naleśniki smażymy jeszcze około 2 minuty z obydwu stron. Danie serwujemy z sosem serowym. 

Powiązane posty