Ciasto z galaretką to idealna propozycja, jeżeli chcemy urozmaicić jakoś kulinarnie spotkanie w rodzinnym gronie. Ten placek nie tylko będzie wybornie smakować, ale zachwyca także swoją kolorystyką. Wszystko dzięki dużej ilości owoców.
Składniki:
- 1 opakowanie galaretki
- 2 jajka
- 90 g cukru
- 60 ml jogurtu naturalnego
- 50 ml oleju
- 120 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 świeże brzoskwinie
- 300 g owocowej mieszanki
- masło do wysmarowania formy
Krem śmietankowy:
- 230 g sera mascarpone
- 230 ml śmietany 36% UHT
- 25 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy ciasto. Kroimy na ćwiartki brzoskwinie z puszki. Razem z cukrem ubijamy jajko, aż do białości. Następnie dodajemy olej i jogurt.
Teraz dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy miękką łyżką. Następnie wlewamy do tortownicy o średnicy mniej więcej 20 cm.
Brzoskwinie układamy i pieczemy przez około 25 minut 170°C.
Teraz wszystkie składniki kremu ubijamy w robocie kuchennym do sztywności.
Gdy ciasto jest już upieczone, to rozsmarowujemy na nim krem śmietankowy. Pokrojone owoce układamy na cieście.
Zgodnie ze wskazaniami producenta przygotowujemy galaretkę. Jeżeli już ostygnie, zalewamy nią owoce na cieście, a następnie wstawiamy do lodówki. Tam ciasto powinno poczekać minimum 2 godziny.