Rabarbar to prawdziwy rarytas, o którym warto sobie przypomnieć. Jego wyjątkowy smak potrafi działać zniewalająco na kubki smakowe największych smakoszy.
Składniki
- Cukier – 180 g
- Wanilia – 6 g
- Maliny – 300 g
- Mleko 3,2% – 1,4 l
- Rabarbar – 600 g
- Ryż długoziarnisty – 300 g
- Skórka cytryny tarta – 1 łyżeczka
- Sól – 2 szczypty
- Śmietana 30% – 200 ml
Przygotowanie
Ubijamy schłodzoną śmietanę, ale z umiarem, żeby nie zrobić z niej masła. Przestawiamy ją do lodówki. Następnie w garnku gotujemy pokrojony rabarbar z cukrem, połową miąższu wanilii i wyskrobanymi połówkami lasek wanilii. Gotujemy przez ok. 10 minut na małym ogniu, a po ok 3-4 minutach dodajemy również maliny. Zawartość garnka przelewamy do miski, usuwamy laski wanilii, a naczynie wstawiamy do lodówki.
Pozostałą wanilię mieszamy z mlekiem, cukrem i solą. Gotujemy razem z ryżem przez ok. 10 minut. Dodajemy skórkę z cytryny i gotujemy jeszcze jakiś czas. Kiedy ryż przestygnie, dodajemy do niego bitą śmietanę. Całość mieszamy i przekładamy razem z rabarbarem do misek. Gotowe.