Paprykarz szczeciński nie bez powodu cieszy się wielką popularnością. Wypróbuj prosty przepis kulinarny na ten znakomity dodatek.
Składniki
- ok. 250 g wędzonej ryby (np. makrela, węgorz, pstrąg, morszczuk) – waga obranego mięsa
- 100 g (1 woreczek) naturalnego lub białego ryżu
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2/3 szklanki bulionu
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie usuwamy wszystkie ości z ryby. Obieramy i ścieramy na tarce marchewkę i pietruszkę, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Teraz rozgrzewamy 2 łyżki oleju na patelni i szklimy na niej cebulę. Po tym czasie dodajemy starte warzywa, resztę oleju, sól i pieprz. Całość smażymy przez 3 minuty, co chwilę mieszając.
Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Po tym czasie odkrywamy patelnię, dodajemy rybę, odcedzony ryż i paprykę słodką oraz pikantną. Podgrzewamy przez ok. 4 minuty, a pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Tak przygotowany paprykarz szczeciński jest gotowy do podania.