Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pan Bagnat 

kanapka

Ta wspaniała kanapka pochodzi z Nicei. Główną rolę w jej przygotowaniu odgrywa jajko, tuńczyk i pomidor. Jest także sałata i papryka. W efekcie więc kanapka będzie wyglądać przepięknie i świeżo no i przede wszystkim przecież wspaniale smakuje. 

Składniki:

  • 1 porcja 
  • 1 większa, okrągła lub podłużna bułka, np. ciabatta 
  • 1 łyżka oliwy 
  • 2 łyżeczki octu winnego 
  • 2 listki sałaty 
  • 100 g tuńczyka z puszki w oliwie 
  • 1/4 papryki 
  • 2 jajka na twardo 
  • 1 pomidor 
  • 1/2 małego ogórka 
  • 1/4 czerwonej cebuli 
  • kilka czarnych lub zielonych oliwek bez pestek 

Sposób przygotowania: 

Pieczywo kroimy wzdłuż i kładziemy rozciętą stroną do góry. Skrapiamy oliwą oraz octem. Teraz kładziemy po liściu sałaty. 

Tuńczyka i cienkie plasterki papryki kładziemy na dolnej części pieczywa. Dodajemy jeszcze pomidora, plasterki jajka, obranego ogórka, a także cienko pokrojoną czerwoną cebulę. Całość wzbogacamy plasterkami oliwek no i na koniec doprawiamy solą i pieprzem. 

Teraz przyciskamy górną częścią pieczywa.

To wspaniała przekąska na lunch lub na każdą inną okazję. 

Powiązane posty