Ta wspaniała kanapka pochodzi z Nicei. Główną rolę w jej przygotowaniu odgrywa jajko, tuńczyk i pomidor. Jest także sałata i papryka. W efekcie więc kanapka będzie wyglądać przepięknie i świeżo no i przede wszystkim przecież wspaniale smakuje.
Składniki:
- 1 porcja
- 1 większa, okrągła lub podłużna bułka, np. ciabatta
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżeczki octu winnego
- 2 listki sałaty
- 100 g tuńczyka z puszki w oliwie
- 1/4 papryki
- 2 jajka na twardo
- 1 pomidor
- 1/2 małego ogórka
- 1/4 czerwonej cebuli
- kilka czarnych lub zielonych oliwek bez pestek
Sposób przygotowania:
Pieczywo kroimy wzdłuż i kładziemy rozciętą stroną do góry. Skrapiamy oliwą oraz octem. Teraz kładziemy po liściu sałaty.
Tuńczyka i cienkie plasterki papryki kładziemy na dolnej części pieczywa. Dodajemy jeszcze pomidora, plasterki jajka, obranego ogórka, a także cienko pokrojoną czerwoną cebulę. Całość wzbogacamy plasterkami oliwek no i na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Teraz przyciskamy górną częścią pieczywa.
To wspaniała przekąska na lunch lub na każdą inną okazję.