Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ciasto trzech króli 

ciasto

Słodkie i puszyste ciasto z aromatem pomarańczy i rumu to wspaniały przepis pochodzący z Hiszpanii. Wcale jednak nie trzeba jechać do tego kraju po składniki. Nie są jakieś wyszukane i wszystkie są dostępne w polskich sklepach. 

Składniki: 

  • 400 g mąki pszennej 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 100 g roztopionego masła 
  • 1/4 szklanki mleka 
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka aromatu rumowego 
  • 1 łyżka aromatu pomarańczowego 
  • szczypta soli 
  • dodatkowo: 
  • 1 jajko 
  • płatki migdałowe + 1 migdał 
  • kandyzowane owoce 

Sposób przygotowania: 

Wlewamy mleko do rondelka i lekko podgrzewamy. Następnie dodajemy pokruszone drożdże i wsypujemy odrobinę soli. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny. 

Do miski przesypujemy mąkę i cukier, a następnie wbijamy 2 jajka. Dolewamy jeszcze zaczyn drożdżowy i obydwa aromaty. Mieszamy razem tak, aby powstało gładkie ciasto. Już pod sam koniec wyrabiania ciasta dodajemy roztopione masło. Dalej wyrabiamy, aż składniki się połączą. 

Teraz formujemy kulę i przekładamy do miski wysmarowanej masłem. Następnie przykrywamy ściereczką. Teraz należy odstawić ciasto, aby wyrosło. Powinno znajdować się w miejscu ciepłym bez przeciągów. Będzie wyrastać przez 2 godziny. 

Gdy ciasto już wyrośnie, przekładamy je na blat i wyrabiamy, ale krótko. Następnie formujemy roladę i przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Potem w dowolne miejsce wkładamy 1 migdał, a wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na górze układamy kandyzowane owoce. Posypujemy także płatkami migdałowymi. Teraz odstawiamy na 30 minut. 

Po tym czasie ciasto ląduje w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pieczemy przez 25 minut. 

Jeżeli ciasto będzie już upieczone, odstawiamy je do ostygnięcia. Można też przekroić je na 2 blaty, a do środka dać krem z serkiem mascarpone. 

Taki wspaniały przysmak podajmy na deser oczywiście z okazji Święta Trzech Króli, a także wtedy, gdy mamy na to po prostu ochotę. 

Powiązane posty