Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kurkuma latte 

Kurkuma latte 

Ten napój nazywany jest złotym mlekiem lub złotym latte. Kurkuma gwarantuje niesamowity wygląd, a imbir ostry orzeźwiający smak. Nie każdy też wie, że napój ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Jakby tego było mało, wykazuje także działanie antyoksydacyjne. 

Składniki: 

  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy (lub 2 cm kawałek korzenia) 
  • 1/2 łyżeczki tartego imbiru (lub 1 cm kawałek korzenia) 
  • 1 szklanka mleka roślinnego lub zwykłego 
  • 1 łyżeczka brązowego cukru 

Sposób przygotowania: 

Jeżeli decydujemy się na zastosowanie w tym przepisie korzenia kurkumy i imbiru, to trzeba je obrać. Następnie ścieramy na tarce. 

Następnie mieszamy składniki i podgrzewamy do momentu, aż mleko stanie się ciepłe. Potem przelewamy do blendera kielichowego i bardzo dokładnie miksujemy do momentu, aż napój się spieni. 

Na koniec przelewamy do wysokich szklanek i podajemy. 

Powiązane posty