Ten napój nazywany jest złotym mlekiem lub złotym latte. Kurkuma gwarantuje niesamowity wygląd, a imbir ostry orzeźwiający smak. Nie każdy też wie, że napój ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Jakby tego było mało, wykazuje także działanie antyoksydacyjne.
Składniki:
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy (lub 2 cm kawałek korzenia)
- 1/2 łyżeczki tartego imbiru (lub 1 cm kawałek korzenia)
- 1 szklanka mleka roślinnego lub zwykłego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
Sposób przygotowania:
Jeżeli decydujemy się na zastosowanie w tym przepisie korzenia kurkumy i imbiru, to trzeba je obrać. Następnie ścieramy na tarce.
Następnie mieszamy składniki i podgrzewamy do momentu, aż mleko stanie się ciepłe. Potem przelewamy do blendera kielichowego i bardzo dokładnie miksujemy do momentu, aż napój się spieni.
Na koniec przelewamy do wysokich szklanek i podajemy.