Nawet osoby trzymające dietę czasami chcą zjeść coś słodkiego. Jeżeli od czasu do czasu pozwalacie sobie na ciasteczka, a jednocześnie chcecie mieć kontrolę nad kaloriami, to cynamonowe ślimaczki mogą być właśnie dla Was. Taki deser będzie smakował wyśmienicie, a jednym z atutów przepisu jest to, że nie dodaje się cukru.
Składniki:
- 300 g mąki migdałowej
- 80 g zmielonego erytrytolu
- 1 jajko
- 2 łyżki masła lub oleju kokosowego
- 2 łyżki mielonego cynamonu
- 1 łyżka gumy ksantanowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Mąkę migdałową przesypujemy do miski. Dodajemy gumę ksantanowa, erytrytol, sól i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki razem mieszamy.
Następnie wbijamy jajko i dodajemy masło. Trzeba dodać także olej kokosowy, po czym wyrabiamy, aż powstanie jednolite ciasto. Potem dzielimy je na 2 części.
Dodajmy cynamon do jednej części ciasta i znów wyrabiamy. Obydwie części ciasta należy zawinąć w folię spożywczą. Umieszczamy je w lodówce na pół godziny.
Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki. Teraz należy obydwie części ciasta rozwałkować na prostokąty, które powinny mieć takie same wymiary. Potem nakładamy je na siebie i zwijamy od dłuższego boku. Ma powstać rolada.
W kolejnym kroku kroimy roladę na plasterki, które mają mieć szerokość mniej więcej 1 cm. Umieszczamy je na blasze, którą wykładamy papierem do pieczenia. Pamiętajmy, aby były umieszczone obok siebie w odstępach.
Piekarnik należy nagrzać do 140°C. Wkładamy blachę na około 30 minut. Ciastka powinny nabrać koloru rumianego.
Gdy minie pół godziny, wyjmujemy ciasto z piekarnika. Już można je podawać jako słodką przekąskę.