Jeżeli postawicie na stole talerz z takimi smakołykami, to żaden z gości nie będzie mógł się im oprzeć. Jedną z zalet biszkopcików jest ich delikatność. Jeżeli więc macie ochotę na jakąś subtelną słodkość, to warto wypróbować ten przepis.
Składniki:
- 25 g cukru
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 pomarańcza
- 3 łyżeczki żelatyny
- 80 g śmietany 30%
- 20 biszkoptów podłużnych
Sposób przygotowania:
Aby zrealizować ten przepis, potrzebne będą obręcze do deserów. Powinny mieć średnicę około 8 cm.
4 takie obręcze umieszczamy na paterze, a na nich ustawiamy pionowo biszkopty.
W zimnej wodzie musimy namoczyć żelatynę. Pomarańczę natomiast szorujemy i ścieramy skórkę. Następnie wyciskamy sok i odlewamy 2 łyżki. To, co zostało z pomarańczy, mieszamy z jogurtem i cukrem. Sok natomiast, który pozostał, podgrzewamy, a następnie rozpuszczamy w nim żelatynę. Teraz dodajemy 2 łyżki masy jogurtowej. Masę łączymy z pozostałym kremem jogurtowym i umieszczamy w lodówce. Trzymamy tak długo, aż krem zgęstnieje.
Teraz musimy ubić śmietanę na sztywno i wymieszać z kremem. Napełniamy obręcze deserów, a następnie wkładamy je na 4 godziny do lodówki. Najlepiej, jeżeli postoją tam przez całą noc.
Po tym czasie wyjmujemy Charlotte z obręczy do deserów. Ubijamy na sztywno śmietanę do dekoracji i wyciskamy na górę, wykorzystując rękaw cukierniczy. Na koniec wykonujemy jeszcze dekorację, wykorzystując skórkę pomarańczową.