Nic tak nie smakuje, jak tradycyjne ciasto z bakaliami. Zamiast jednak kupować keks w sklepie, można go przyrządzić samodzielnie. Nie ryzykujemy tego, że w składzie ciasta będą różne chemiczne dodatki, a dodatkowo zyskujemy na świeżości.
Składniki:
- 200 g masła
- 120 g cukru pudru
- 4 duże jajka
- odrobina soli
- 300 g mąki pszennej
- 1 op. cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- po 50 g: rodzynek, żurawiny lub fig, moreli, daktyli, obranych migdałów, skórki kandyzowanej pomarańczowej
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 5 łyżek mleka
Lukier:
- 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny
- 2/3 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Wcześniej należy wyjąć z lodówki jajko i masło. Potrzebna będzie także podłużna forma, która powinna mieć wymiar 11 x 25 cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia. Wcześniej włączamy także piekarnik, aby rozgrzał się do 190°C.
Oddzielamy żółtka od białek, a bakalie kroimy w kostkę.
Następnie ubijamy z użyciem miksera masło z cukrem pudrem. Ma powstać jasna i puszysta masa. Najczęściej ubijanie trwa około 7 minut.
Dodajemy żółtka, ale stopniowo równolegle ubijając masę. Musi się stać jasna i puszysta.
Potrzebna też będzie oddzielna miska, w której będziemy ubijać jajka z odrobiną soli tak, aby powstała sztywna piana.
W następnej misce musimy wymieszać mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia razem z bakaliami i startą skórką z pomarańczy.
Teraz przesypujemy do ubitego masła z żółtkami. Dodajemy jeszcze mleko i całość mieszamy łopatką. W trakcie mieszania dodajemy ubite białka. W momencie, gdy wszystkie składniki się połączą, wykładamy masę do formy i wyrównujemy powierzchnię.
Następnie należy ją włożyć do piekarnika i piec przez 45 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto i dekorujemy gęstym lukrem. Aby go zrobić, podgrzewamy sok z pomarańczy. Dodajemy cukier puder i mieszamy do rozpuszczenia.