Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sangria 

Sangria 

Ten tradycyjny hiszpański napój alkoholowy uchodzi za jeden z najbardziej rozpoznawalnych wśród smakoszy. Jest orzeźwiający i oferuje wspaniały aromat i smak. Wszystko dzięki likierowi pomarańczowemu. Nie bez znaczenia jest także sok z granatu. 

Składniki: 

  • 750 ml czerwonego wina 
  • 350 ml wody mineralnej 
  • 250 ml soku z granatu lub sprite’a 
  • 50 ml likieru pomarańczowego (opcjonalnie) 
  • wyłuskane nasiona granatu (opcjonalnie) 
  • pokrojone owoce: pomarańcza, limonka lub cytryna, zielone jabłko 
  • mięta 

Sposób przygotowania: 

Przygotowane owoce wkładamy do dzbanka. Pamiętajmy jednak, aby był wystarczająco duży. Następnie zalewamy sokiem albo likierem. 

W kolejnym kroku wlewamy wino i wodę gazowaną. Następnie mieszamy i dekorujemy miętą. 

Jeżeli chodzi o sok granatu, to nie powinniśmy mieć problemu z jego kupnem. Najczęściej produkt ten można spotkać w sklepach na półkach z artykułami oznaczonymi jako eko. 

A jeśli nie chcemy wykorzystać soku z granatu, najlepiej najpierw wrzucić do dzbanka wyłuskane owoce granatu i je zgnieść na przykład końcem drewnianego tłuczka. 

Przed podaniem wlewamy wodę gazowaną. 

Powiązane posty