Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Komosanka 

Komosanka 

Czy śniadanie musi wyglądać tak samo banalnie i składać się z kanapek albo płatków owsianych zalanych mlekiem? Wręcz przeciwnie, a przykładem jest przepis na tę wspaniałą komosankę. Będzie to danie zdrowe, pożywne, a co niemniej ważne, przygotujemy je w kilka chwil. Od tej pory może to być twoja ulubiona forma śniadania. 

Składniki: 

  • 1 szklanka komosy ryżowej (quinoa) 
  • 1 łyżka nasion chia lub siemienia lnianego (opcjonalnie) 
  • 2 szklanki mleka roślinnego 

Dodatki: 

  • 2 łyżki cukru kokosowego lub syropu klonowego, miodu 
  • owoce sezonowe 
  • orzechy, pestki dyni 
  • jogurt naturalny 

Sposób przygotowania: 

Komosa najpierw musi być wypłukana. Następnie zalewamy ją mlekiem i dodajemy siemię lniane lub nasiona chia. Teraz trzeba wszystko zagotować. 

Gdy już zauważymy, że danie zaczyna się gotować, musimy je jeszcze pozostawić na 10 minut na ogniu pod przykryciem. Potem kolejne 10 minut gotujemy bez przykrycia. Pamiętajmy jednak, aby co chwilę zamieszać zawartość garnka do momentu, aż komosa zrobi się miękka. 

Pod sam koniec gotowania dodajemy cukier kokosowy albo polewamy miodem, czy też syropem klonowym. 

Takie śniadanie można serwować z ulubionymi dodatkami.