Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Deser z grillowanym ananasem i lodami 

Deser z grillowanym ananasem i lodami 

Są takie przysmaki deserowe, w przypadku których nie spodziewalibyśmy się, że można np. połączyć lody z produktami grillowanymi, a na dodatek owocami. Jak się okazuje, w ten sposób można osiągnąć zadziwiające efekty smakowe. Przykładem jest właśnie ten deser, do przygotowania którego będą potrzebne lody, ananas i polewa karmelowa. 

Składniki: 

  • 4 plastry ananasa 
  • 4 gałki lodów śmietankowych lub waniliowych 
  • świeżo zmielony lub najlepiej młotkowany czarny pieprz 
  • sos karmelowy 

Sposób przygotowania: 

Najpierw przygotowujemy sos karmelowy, a więc do rondelka wsypujemy cukier i rozprowadzamy po dnie. Podgrzewamy na niedużym ogniu do momentu, aż się rozpuści. Jeżeli już zacznie brązowieć, dodajemy masło i mieszamy do momentu rozpuszczenia i połączenia z karmelem. Potem wlewamy śmietankę i mieszamy, aż utworzy się jednolita masa. Można dodać też masło orzechowe. 

Następnie ananasa kroimy na plastry. Wycinamy twardy rdzeń ze środka, a potem grillujemy przez kilka minut z obydwu stron. Powinien się pokryć ciemnymi paskami i zrobić się miękki. 

Na takiego gorącego ananasa układamy lody. Pozostaje jeszcze polać przygotowaną polewą karmelową i posypać pieprzem.

Powiązane posty