Rozgrzewający napój, który doskonale sprawdzi się nie tylko jesienią czy zimą. Po ten przepis z pewnością sięgniesz znacznie częściej!
Składniki
- 1 szklanka mleka zagęszczonego 7,5% (niebieski kartonik)
- 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
- 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
- 2 łyżki likieru amaretto lub syropu klonowego (ilość do smaku)
Przygotowanie
Do garnka wlewamy mleko i wino. Dodajemy połamaną na drobne kawałki czekoladę, a następnie likier amaretto lub syrop klonowy. Podgrzewamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Składniki muszą być ciepłe i dobrze połączone, ale nasz wywar nie może się zagotować. Zajmie nam to ok. 4 minut.
Tak przygotowaną czekoladę z czerwonym winem przelewamy do kieliszków lub filiżanek. Podajemy od razu po przygotowaniu, kiedy deser jest jeszcze ciepły.