Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Falafel – kotlety 

kotlety na desce do krojenia

To potrawa, która już do tego stopnia zadomowiła się na terenie Europy, że podawana jest nawet jako farsz do kebabu. Bliskowschodnie danie jest bardzo syte, a jednocześnie bogate w witaminy. 

Składniki: 

  • 250 g ciecierzycy 
  • olej rzepakowy do smażenia 
  • sos sałatkowy włoski 
  • woda gazowana 
  • cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • kawałek pora 
  • pęczek szczypiorku 
  • jedno cytryna 
  • 2 ostre papryki 
  • 100 g ziaren sezamu 
  • natka kolendry 
  • natka pietruszki 

Sposób przygotowania: 

Ciecierzycę musimy przygotować dzień wcześniej. Należy ją namoczyć w wodzie i tak zostawić na noc. 

Następnego dnia odcedzamy ciecierzycę i umieszczały w kielichu miksera. Dorzucamy także natkę pietruszki, kolendrę, pokrojoną cebulę, czosnek, szczypior i chili. Zalewamy to wszystko wodą gazowaną i bardzo dokładnie miksujemy. 

Następnie doprawiamy sosem sałatkowym. Teraz dodajemy mąkę. Robimy to po to, aby ciasto było nieco zagęszczone. 

Teraz z ciasta musimy uformować małe kulki. Jeżeli będą gotowe, spłaszczamy je i panierujemy w sezamie. Następnie kotlety umieszczamy na patelni z dużą ilością tłuszczu. Powinny się smażyć w średniej temperaturze. Będą gotowe, gdy ich kolory zmieni się na złoty. 

Po usmażeniu kotleciki układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć tłuszcz. 

Powiązane posty