Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Nalewka z miodu spadziowego 

Nalewka z miodu spadziowego 

Uwielbiacie miód, a jednocześnie czasami pozwalacie sobie na trochę mocniejsze trunki? Jeżeli tak, to może warto wykorzystać ten wspaniały naturalny składnik, aby przygotować nalewkę? Perfekcyjnie się sprawdzi jako dodatek do ciast, ale może być także degustowana samodzielnie. W tym przepisie wykorzystamy wanilię i imbir, a więc już sam zapach będzie obiecujący. 

Składniki: 

  • cytryna – 0,5 szt. 
  • gałka muszkatołowa – 0,5 łyżeczki 
  • imbir świeży – 5 g 
  • miód – 500 g 
  • spirytus – 700 ml 
  • wanilia – 3 g 
  • woda – 600 ml 

Sposób przygotowania: 

Do przygotowania tej nalewki będzie nam potrzebny gąsior albo butla, która powinna mieć pojemność od 2 do 3 l. Niezbędne będą także butelki, gaza no i naturalnie mniej więcej 2 tygodnie, bo tyle czasu wymaga procedura. 

W pierwszej kolejności wyciągamy patelnię. Wlewamy na nią miód i dodajemy sok z cytryny. Dodajemy również laskę wanilii przekrojoną na pół. Potrzebne będą jeszcze plastry imbiru i starta gałka muszkatołowa. Teraz musimy całość doprowadzić do zagotowania. Następnie gotujemy na niedużym ogniu przez 3 minuty. Potem dolewamy sukcesywnie wodę i czekamy, aż całość się zagotuje. Teraz musimy przykryć patelnię i odstawić do stygnięcia. 

W kolejnym kroku, gdy wywar już wystygnie, łączymy go ze spirytusem. Musimy bardzo dokładnie wymieszać całość, a następnie przelewamy do dużej butli lub gąsiora. Naczynie należy szczelnie zamknąć i odstawić na 2 tygodnie. Ważne, aby było to miejsce ciepłe. Po tym czasie nalewkę przelewamy przez gazę i wlewamy do wyparzonych butelek. 

Powiązane posty