Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Orzechówka

Orzechówka, screen z YouTube

Popularna nalewka z orzecha włoskiego, która często nazywana jest remedium na wszelkie dolegliwości. Chociaż jest to pewna przesada, to z pewnością ma działanie wzmacniające (w odpowiednich ilościach!) i pomaga na problemy żołądkowe.

Składniki

  • Łuskane orzechy włoskie (500 gramów)
  • Wódka 40% (700 mililitrów)
  • Cukier trzcinowy (250 gramów)
  • Przegotowana woda (250 mililitrów)

Przygotowanie

Połowę orzechów siekamy drobno, a drugą część prażymy na patelni. Po wystudzeniu drugiej części orzechów, je również siekamy. Wszystkie orzechy przekładamy do sporego słoika i zalewamy wódką. Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy na 14 dni.

Po upływie tego czasu rozpuszczamy cukier w rondelku, a po ostygnięciu przelewamy go do naszej nalewki. Mocno potrząsamy zamkniętym słoikiem i odstawiamy na kolejnych 7 dni. Na koniec przecedzamy orzechówkę i przelewamy ją do butelek.

Powiązane posty