To wywodzące się z kuchni indyjskiej danie zawdzięcza swoją popularność specjalnej marynacie. Będzie najlepiej smakować, jeżeli będziemy je marynować przez kilka godzin. Jeżeli jednak nie mamy na to czasu, to powinna to być minimum 1 godzina czasu, aby składniki mogły się połączyć. Danie świetnie smakuje z ryżem, sałatkami lub chlebkami naan.
Składniki:
- 4 podudzia z kurczaka
- przyprawa w płynie Maggi
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki garam masala
- 0.5 łyżeczki kuminu mielonego
- jedna łyżeczka papryki mielonej
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Następnie w misce musimy wymieszać razem jogurt z przyprawą magii, a także pozostałymi przyprawami.
W tak przygotowanej marynacie musimy zamarynować mięso kurczaka. Odstawiamy je na minimum 1 godzinę. Jeżeli jednak zależy nam na tym, aby smak był bardziej intensywny i nie musimy się spieszyć, to najlepiej, aby mięso marynowało się przez kilka kolejnych godzin.
Gdy minie już wymagany okres czasu, kurczaka można poddać obróbce termicznej. Będziemy go piec w piekarniku albo na rozgrzanym grillu. Mięso w piekarniku powinno się piec w temperaturze 200 ° przez około 30 minut.