Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Łosoś z woka w sosie słodko-kwaśnym 

Łosoś z woka w sosie słodko-kwaśnym 

To danie, bardzo rozpoznawalne w kuchni chińskiej, wbrew pozorom nie jest zbyt trudne w przygotowaniu. Wszystkie składniki możemy znaleźć w każdym markecie, a do przyrządzenia dania nie są wymagane specjalne umiejętności. Wystarczy zgromadzić niezbędne produkty i postępować krok po kroku tak, jak to wskazano w przepisie. 

SKŁADNIKI:

SOS:

  • ananas – 60 g 
  • cukier – 2 łyżeczki 
  • groszek, mrożony – 55 g 
  • koncentrat pomidorowy – 30 g 
  • marchew – 0,5 szt. 
  • mąka ziemniaczana – 10 g 
  • olej rzepakowy – 20 ml 
  • sos sojowy – 1 łyżka 
  • sól – 1 szczypta 
  • woda – 150 ml 
  • pędy bambusa – 25 g 
  • olej sezamowy – 1 łyżeczka 
  • ocet ryżowy – 1 łyżka 

ŁOSOŚ:

  • jajko – 1 szt. 
  • mąka ziemniaczana – 160 g 
  • olej rzepakowy – 100 ml 
  • łosoś filet, bez skóry – 500 g 

Sposób przygotowania: 

Najpierw musimy obrać marchewkę. Potem kroimy ją w drobną kostkę. Podobnie postępujemy za ananasem. Pędy bambusa natomiast musimy posiekać w krótkie paski. 

Łososia musimy najpierw oczyścić i osuszyć. Wówczas filet należy położyć skórą do dołu. Mięso nacinamy w kratkę w równych odstępach. Powinny to być odstępy mniej więcej 1,5 cm. Podczas nacinania uważajmy, aby nie przeciąć skóry. 

Rybę przyprawiamy solą, a następnie panierujemy w roztrzepanym jajku, a potem w mące ziemniaczanej. Następnie łososia będziemy smażyć w woku na oleju. Powinna to być temperatura 70°C. Smażyć będziemy jednak krótko. Wystarczą 3 minuty do momentu, aż ryba zacznie się rumienić. Następnie wyjmujemy ją i odsączamy na ręczniku papierowym. 

Potrzebna będzie jeszcze patelnia. Na niej podsmażamy krótko koncentrat pomidorowy, a następnie dodajemy groszek, marchew i pędy bambusa. Podsmażanie tych składników powinno trwać około 2 minuty. 

W kolejnym kroku do podsmażonych warzyw dodajemy sos sojowy, ocet, wodę cukier oraz sól. Składniki powinny się gotować przez krótką chwilę. Potem dodajemy ananasa, a sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną z odrobiną wody. Znów wszystkie składniki musimy zagotować, a następnie dodać olej sezamowy. Po chwili zdejmujemy z ognia. 

Pozostaje ułożyć filet na talerzu i polać sosem. 

Powiązane posty