Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Omlet cesarski z truskawkami

Omlet cesarski z truskawkami

Znakomity pomysł na śniadanie na słodko. Wiosennie i smacznie – idealnie na cieplejsze dni.

Składniki:

  • Mąka – 1/2 szklanki
  • Mleko – 1/2 szklanki
  • Jajka – 3
  • Cukier – 2 łyżki
  • Sól – mała szczypta
  • Masło – 2 łyżki

Do podania:

  • Cukier puder
  • Truskawki + cukier do musu truskawkowego
  • Borówka amerykańska (opcjonalnie)
  • Serek homogeniowany (opcjonalnie)

Przygotowanie

Do miski wlewamy mleko i mieszamy je z mąką. Po chwili dodajemy żółtka jajek (białka przekładamy do osobnej miski) i cukier. Ponownie mieszamy. Teraz ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przekładamy ją do masy z żółtkami i całość delikatnie mieszamy.

Następnie rozpuszczamy masło na patelni. Kiedy zacznie skwierczeć, usuwamy pianę. Rozprowadzamy masło po całej powierzchni patelni i przelewamy na nią masę jajeczną. Wyrównujemy powierzchnię i smażymy ok. 5 minut. Po tym czasie przewracamy omlet na drugą stronę, ale robimy to kawałkami – omlet w tym przepisie powinien się porozrywać.

Po ok. 2 minutach od przewrócenia omletu na drugą stronę rozdrabniamy omlet jeszcze bardziej (np. silikonową łopatką). Mieszamy zawartość patelni i smażymy jeszcze ok. 1-2 minuty. Następnie omlet przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy pokrojonymi truskawkami.

Dobrym pomysłem jest też zmiksowanie części truskawek z cukrem i polanie omleta tak przygotowanym sosem truskawkowym. Opcjonalnie możemy jako dekoracji użyć również serka homogenizowanego i borówki amerykańskiej.

Powiązane posty