Znakomity pomysł na śniadanie na słodko. Wiosennie i smacznie – idealnie na cieplejsze dni.
Składniki:
- Mąka – 1/2 szklanki
- Mleko – 1/2 szklanki
- Jajka – 3
- Cukier – 2 łyżki
- Sól – mała szczypta
- Masło – 2 łyżki
Do podania:
- Cukier puder
- Truskawki + cukier do musu truskawkowego
- Borówka amerykańska (opcjonalnie)
- Serek homogeniowany (opcjonalnie)
Przygotowanie
Do miski wlewamy mleko i mieszamy je z mąką. Po chwili dodajemy żółtka jajek (białka przekładamy do osobnej miski) i cukier. Ponownie mieszamy. Teraz ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przekładamy ją do masy z żółtkami i całość delikatnie mieszamy.
Następnie rozpuszczamy masło na patelni. Kiedy zacznie skwierczeć, usuwamy pianę. Rozprowadzamy masło po całej powierzchni patelni i przelewamy na nią masę jajeczną. Wyrównujemy powierzchnię i smażymy ok. 5 minut. Po tym czasie przewracamy omlet na drugą stronę, ale robimy to kawałkami – omlet w tym przepisie powinien się porozrywać.
Po ok. 2 minutach od przewrócenia omletu na drugą stronę rozdrabniamy omlet jeszcze bardziej (np. silikonową łopatką). Mieszamy zawartość patelni i smażymy jeszcze ok. 1-2 minuty. Następnie omlet przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy pokrojonymi truskawkami.
Dobrym pomysłem jest też zmiksowanie części truskawek z cukrem i polanie omleta tak przygotowanym sosem truskawkowym. Opcjonalnie możemy jako dekoracji użyć również serka homogenizowanego i borówki amerykańskiej.