Bajeczne połączenie. Pełna zdrowia sałatka, która dzięki kuskusowi może stanowić również samodzielne danie.
Składniki:
- Kuskus – 1/2 szklanki
- Wrzący bulion – około 1/2 szklanki
- Świeże zioła (np. natka pietruszki i bazylia) – po 1 łyżce posiekanych
- Rukola – 2 garście (50 g)
- Orzeszki pini – 4 łyżki
- Granat – 1/2
- Czerwone winogrona – 10
- Ser kozi – około 60 g
- Tarty parmezan lub grana padano – kilka łyżek
- Miodowy sos vingeret – gotowy
Przygotowanie
Kuskus wsypujemy do salaterki, zalewamy wrzącym bulionem w taki sposób, żeby zakrywał go na ok. 0,5 cm ponad powierzchnię ziaren. Odstawiamy na ok. 10 minut. W tym czasie kuskus wchłonie bulion i stanie się sypki oraz miękki. Następnie mieszamy kaszę kuskus i doprawiamy ją solą oraz pieprzem.
Do salaterki dodajemy rukolę, zarumienione na patelni orzeszki pini, przekrojone na pół winogrona i wyłuskane ziarenka granatu. Wszystko łączymy z pokruszonym serem kozim oraz miodowym sosem vinegret. Na koniec wierzch sałatki posypujemy tartym parmezanem.