Z dodatkiem orzechów jest to wyjątkowo aromatyczny i zdrowy deser.
Składniki:
- Brzoskwinie – 5
- Mąka pszenna (lub ryżowa) – 3 łyżki
- Cukier trzcinowy – 5 łyżek
- Cynamon – 1/3 łyżeczki
- Orzechy włoskie lub pekan – 1/2 szklanki
- Masło lub olej kokosowy – 2 łyżki
- Błyskawiczne płatki owsiane – 1/3 szklanki
Do podania:
- Lody waniliowe
- Jogurt
Przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do 180 oC. Brzoskwinie przecinamy na połówki i usuwamy z nich pestki. W miejscu, gdzie była pestka, wybieramy małą łyżeczką odrobinę miąższu, żeby powiększyć wgłębienie. Brzoskwinie układamy w naczyniu żaroodpornym.
Teraz do miski wsypujemy cynamon, cukier, mąkę i posiekane orzechy. Wszystko mieszamy bardzo dokładnie, dodajemy masło w temperaturze pokojowej i płatki owsiane. Ręcznie wyrabiamy ciasto (ewentualnie mikserem na niskich obrotach). Tak przygotowane nadzienie wkładamy w zagłębienia w brzoskwiniach. Pieczemy je przez ok. 30 minut w rozgrzanym piekarniku.
Pieczone brzoskwinie z kruszonką podajemy z dodatkiem jogurtu lub lodów waniliowych.