Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pastrami po filadelfijsku 

Pastrami po filadelfijsku 

Uwielbiasz amerykańską kuchnię? A może odkrywasz dopiero smaki, które mają taki rodowód? Niezależnie od twoich gustów, warto spróbować pastrami po filadelfijsku. To bardzo szybki przepis wymagający jedynie 15 minut. Dzięki niemu poczujesz, czym są smaki i aromaty kuchni północnoamerykańskiej.

Składniki: 

  • bułki hot-dog – 2 szt. 
  • Pastrami – 200 g 
  • cebula – 1 szt. 
  • papryczka jalapeno – 2 szt. 
  • masło – 40 g 
  • bulion wołowy – 0,25 szkl 
  • korniszon – 4 szt. 
  • sałata rzymska – 4 liście 
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka 

Sposób przygotowania: 

Masło rozgrzewamy na średnim ogniu w rondelku. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekane papryczki jalapeno. Składniki smażymy do momentu, aż cebula stanie się miękka i zmieni lekko kolor. Następnie dodajemy bulion wołowy i musztardę. Przez kolejne 10 minut gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Rondel zdejmujemy z ognia i odstawiamy. 

W piekarniku podgrzewamy bułki do hot dogów. Robimy to w temperaturze 180°C. Można też użyć patelni grillowej. Do miski natomiast wrzucamy kawałki sałaty, polewamy oliwą i mieszamy. 

Teraz bułki do hot dogów musimy ponacinać. Na każdą z nich wykładamy sałatę i plastry pastrami. Pozostaje jeszcze polać przygotowanym sosem i dodać plasterki korniszonów. 

Powiązane posty