Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Makaron z pesto z rukoli i pomidorkami 

Makaron z pesto z rukoli i pomidorkami 

Jeżeli uwielbiacie makarony, a jednocześnie chcecie jadać zdrowo, to ten przepis na pewno na stałe zagości w Waszej diecie. Potrawę przygotowujemy bardzo szybko, a dodatkowo na talerzu prezentuje się kolorystycznie. Wszystko dzięki kontrastowi pomidorków i zielonego pesto. 

Składniki: 

  • 250 g makaronu
  • 10 pomidorków koktajlowych 
  • 1 kulka mozzarelli 

SKŁADNIKI NA ZIELONE PESTO: 

  • 2garści rukoli (może być też roszponka lub inna zielenina) 
  • 20 g tartego parmezanu 
  • 2 łyżki płatków migdałowych (lub orzeszków piniowych) 
  • 0.25 ząbka czosnku 
  • 5 łyżek oliwy 
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania: 

W garnku gotujemy wodę, a następnie wrzucamy makaron na mniej więcej 10 minut. Najważniejsze, aby ugotował się al dente. 

Kluczowe w tym przepisie jest pesto. Blendujemy więc rukolę, ale może to być także roszpunka, czy też szpinak. Jeżeli widzimy, że pesto wyszło zbyt gęste, to nie jest to żaden problem, ponieważ wystarczy tylko dodać trochę oliwy. 

Teraz pomidorki kroimy na połówki, a mozzarellę na plasterki. 

Ugotowany makaron odcedzamy i bardzo dokładnie mieszamy z pesto. Wykładamy na talerz, a następnie kładziemy pomidorki i mozzarellę. 

Powiązane posty