Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka caprese

Sałatka caprese

Jedna z najsłynniejszych włoskich sałatek. Nie bez powodu cieszy się ona tak wielką popularnością. Koniecznie musisz ją wypróbować! Wtedy wszystko zrozumiesz.

Składniki:

  • Pomidory – 2
  • Kulka mozzarelli – 125 g
  • Liście bazylii – kilkanaście
  • Suszone oregano – szczypta
  • Oliwa z pierwszego tłoczenia (extra vergine)
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

Pomidory kroimy w cienkie plasterki. Tak samo postępujemy z mozzarellą wyjęta z zalewy. Mozzarellę i pomidory układamy na przemian na półmisku. Pamiętamy przy tym, żeby na każdym plasterku mozzarelli ułożyć listek bazylii. Sałatkę doprawiamy pieprzem i polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek. Solą posypujemy sałatkę tuż przed jej podaniem.

Powiązane posty