Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Dorsz w słodkim sosie chili

Dorsz w słodkim sosie chili

Limonka z mlekiem kokosowym i sosem chili. A to wszystko pięknie łączące się z pysznym dorszem.

Składniki:

  • Filety dorsza atlantyckiego bez skóry – około 600 g
  • Sól, pieprz
  • Mąka kukurydziana (lub pszenna) – 1 łyżka
  • Olej kokosowy – 2 łyżki
  • Mleczko kokosowe – 165 ml
  • Słodki sos chili – 80 ml
  • Sos rybny – 1 łyżka
  • Limonka – 1/2
  • Listki bazylii – kilka

Do podania:

  • Ryż
  • Zielona fasolka szparagowa (mrożona)

Przygotowanie

Rybę kroimy na porcje, posypujemy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące. Teraz rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy olej kokosowy, zwiększamy ogień i przekładamy na tłuszcz filety rybne. Smażymy je przez ok. 2 minuty z każdej strony.

Zmniejszamy ogień i wlewamy na patelnię sos chili, sos rybny i mleko kokosowe. Mieszamy delikatnie składniki sosu. Całość gotujemy 2 minuty. Całość skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy bazylią. Danie przekładamy na talerze i podajemy do stołu w towarzystwie ugotowanego ryżu i fasolki szparagowej.

Powiązane posty