Rady to ciasta, które szczególnie sprawdzają się w przypadku łasuchów uwielbiających połączenie różnych smaków. A do tego wyglądają przecież wyjątkowo atrakcyjnie. Rolada ze świeżymi owocami i galaretką będzie idealną słodką propozycją wiosenną i letnią. Trudno o lepszy wybór, jeżeli trwa sezon na truskawki.
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- jedno opakowanie galaretki truskawkowej
- 500 g truskawek lub malin
- 300 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Z użyciem miksera musimy ubić białka. Podczas miksowania dodajemy sok z cytryny i sól. W momencie gdy białka zaczną się ubijać, dodajemy połowę cukru i nadal ubijamy, aż się rozpuści. Potem pozostały cukier dodajemy i ubijamy do momentu, aż beza będzie śniąca i sztywna.
Teraz bezę przekładamy do blachy do pieczenia. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 160°C. Pieczemy przez około 30 minut.
Truskawki musimy pokroić na nieduże kawałki.
Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie przelewamy do niskiego naczynia i czekamy, aż ostygnie.
Śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone. Następnie dodajemy, ale przed samym końcem ubijania, cukier waniliowy.
Gdy beza będzie już upieczona, przekładamy ją do góry nogami, aby móc ściągnąć papier do pieczenia. Teraz krem rozsmarowujemy na 3/4 powierzchni bezy. Przyszedł czas na dodanie truskawek i galaretki.
Ten moment jest bardzo ważny – delikatnie i precyzyjnie zwijamy całość w roladę. Następnie umieszczamy ją w lodówce i czekamy, aż ciasto się schłodzi.