Piccata to danie inspirowane kuchnią włoską. To bardzo dobra propozycja, jeżeli zapraszasz na obiad miłośników mięsa. Przepis nie wymaga od nas wkładania zbyt dużego wysiłku w jego przygotowanie. Wystarczy przecież tylko kilka składników i niecałe pół godziny w kuchni.
Składniki:
- 4 eskalopki cielęce
- 250 g przecieru pomidorowego
- 100 g wędzonego boczku w plasterkach
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- świeża bazylia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso musimy przekroić wzdłuż na 2 części. Plastry boczku także kroimy wzdłuż na 2 części.
Następnie na kawałku cielęciny kładziemy kawałek boczku, a na górze umieszczamy listek bazylii.
Teraz całość zwijamy w rulon i przebijamy wykałaczką. Dzięki temu mięso nie rozpadnie się podczas smażenia.
W kolejnym kroku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy mięso na niedużym ogniu. Smażymy przez 4 minuty z każdej strony.
Pomidory natomiast podgrzewamy w małym rondelku. W zależności od indywidualnych upodobań smakowych możemy doprawić je ziołami, które najbardziej lubimy.
Tak przygotowane piccatas polane sosem można podawać z puree ziemniaczanym lub z makaronem.