Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Piccata 

Piccata 

Piccata to danie inspirowane kuchnią włoską. To bardzo dobra propozycja, jeżeli zapraszasz na obiad miłośników mięsa. Przepis nie wymaga od nas wkładania zbyt dużego wysiłku w jego przygotowanie. Wystarczy przecież tylko kilka składników i niecałe pół godziny w kuchni. 

Składniki: 

  • 4 eskalopki cielęce 
  • 250 g przecieru pomidorowego 
  • 100 g wędzonego boczku w plasterkach 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • świeża bazylia 
  • sól i pieprz 

Sposób przygotowania: 

Mięso musimy przekroić wzdłuż na 2 części. Plastry boczku także kroimy wzdłuż na 2 części. 

Następnie na kawałku cielęciny kładziemy kawałek boczku, a na górze umieszczamy listek bazylii. 

Teraz całość zwijamy w rulon i przebijamy wykałaczką. Dzięki temu mięso nie rozpadnie się podczas smażenia. 

W kolejnym kroku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy mięso na niedużym ogniu. Smażymy przez 4 minuty z każdej strony. 

Pomidory natomiast podgrzewamy w małym rondelku. W zależności od indywidualnych upodobań smakowych możemy doprawić je ziołami, które najbardziej lubimy. 

Tak przygotowane piccatas polane sosem można podawać z puree ziemniaczanym lub z makaronem. 

Powiązane posty