Włoskie gnocchi z ricotty zna niemal każdy. Proste i aromatyczne. Przygotuj je we własnej kuchni, aby zachwycić gości włoskim specjałem.
Składniki
- Guanciale – 150 g
- Ser ricotta – 250 g
- Jajko – 1 sztuka
- Parmezan tarty – 50 g
- Sól – 0,5 łyżeczki
- Mąka pszenna typ 450 – 100 g
- Pieprz czarny – 2 szczypty
Przygotowanie
Ricottę przekładamy na sitko, żeby odprowadzić nadmiar wody (ok. 15 minut). W tym czasie pokrojone w paski guanciale przekładamy na suchą patelnię. Smażymy je na małym ogniu do momentu zarumienienia się mięsa. Teraz wkładamy do osobnej miski rozbite jajko, oba sery i sól. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto zagniatamy do momentu dokładnego połączenia się składników. Następnie zaczynamy stopniowo dodawać mąkę. Ciasto powinno być jednolite i lekko kleiste.
Z tak przygotowanego ciasta formujemy wałeczki o średnicy ok. 1,5 cm i kroimy je w odstępach co 2 cm. Tak przygotowane gnocchi gotujemy we wrzącej posolonej wodzie przez ok. 3 minuty. Następnie odcedzamy kluski i przekładamy na patelnię. Dokładnie mieszamy jej zawartość. Zawartość patelni przekładamy na talerze, posypujemy pieprzem i dekorujemy płatkami parmezanu.