Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Tradycyjne gnocchi z ricotty

Gnocchi z ricotty

Włoskie gnocchi z ricotty zna niemal każdy. Proste i aromatyczne. Przygotuj je we własnej kuchni, aby zachwycić gości włoskim specjałem.

Składniki

  • Guanciale – 150 g
  • Ser ricotta – 250 g
  • Jajko – 1 sztuka
  • Parmezan tarty – 50 g
  • Sól – 0,5 łyżeczki
  • Mąka pszenna typ 450 – 100 g
  • Pieprz czarny – 2 szczypty

Przygotowanie

Ricottę przekładamy na sitko, żeby odprowadzić nadmiar wody (ok. 15 minut). W tym czasie pokrojone w paski guanciale przekładamy na suchą patelnię. Smażymy je na małym ogniu do momentu zarumienienia się mięsa. Teraz wkładamy do osobnej miski rozbite jajko, oba sery i sól. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto zagniatamy do momentu dokładnego połączenia się składników. Następnie zaczynamy stopniowo dodawać mąkę. Ciasto powinno być jednolite i lekko kleiste.

Z tak przygotowanego ciasta formujemy wałeczki o średnicy ok. 1,5 cm i kroimy je w odstępach co 2 cm. Tak przygotowane gnocchi gotujemy we wrzącej posolonej wodzie przez ok. 3 minuty. Następnie odcedzamy kluski i przekładamy na patelnię. Dokładnie mieszamy jej zawartość. Zawartość patelni przekładamy na talerze, posypujemy pieprzem i dekorujemy płatkami parmezanu.

Powiązane posty