Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Skrzydełka z grilla 

Skrzydełka z grilla 

Podczas imprezy w ogrodzie nie może zabraknąć mięsnych smakołyków. Dla każdego prawdziwego mięsożercy udane spotkanie przy grillu nie może się obyć bez grillowanych skrzydełek. Ten przepis to gwarancja na niezwykle smaczną przekąskę. Grillowane skrzydełka sprawdzą się z ryżem lub ziemniakami, lub po prostu z sosem. 

Składniki: 

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka 
  • 4 płaskie łyżeczki oleju 
  • 2 płaskie łyżeczki miodu 
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu 
  • 1 łyżeczka mielonej gorczycy 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • 1 łyżeczka imbiru 
  • 1 łyżeczka tymianku łyżeczka tymianku 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
  • 1 łyżeczka papryki ostrej 
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki 
  • 1 łyżka soli 

Sposób przygotowania: 

W pierwszej kolejności należy umyć skrzydełka i ususzyć. Można też odkroić końcowe części, ale nie trzeba.  

Teraz potrzebna będzie duża miska. W niej wymieszamy dokładnie olej z miodem, a następnie dodamy wszystkie przyprawy. Teraz skrzydełka wkładamy do miski i dokładnie mieszamy z marynatą. Najważniejsze, aby każdy skrzydełko było nią oblepione. 

Tak zamarynowane mięso wstawiamy do lodówki. Powinno tam poczekać kilka godzin, a najlepiej jeżeli zostanie na całą noc. 

Skrzydełka grillujemy na rozgrzanym grillu na średnim żarze. Będziemy je często odwracać tak, aby było odpowiednio przypieczone z obydwu stron. 

Skrzydełka podajemy z ulubionymi sosami. 

Powiązane posty