Znana w całych Włoszech sałatka owocowa Macedonia. Często wybierana jest nie tylko jako dodatek do obiadu, ale jako zwyczajny deser.
Składniki
Owoce bazowe:
- Jabłka – 2
- Brzoskwinie – 2
- Nektarynki – 2
- Śliwki – 2
Dodatkowe owoce do wyboru:
- Banan
- Gruszka
- Kiwi
- Winogrona
- Ananas
- Truskawki
- Borówki
- Arbuz
- Melon
Sos:
- Cytryna – 1
- Cukier – 3 – 4 łyżki
Przygotowanie
Wszystkie wybrane owoce myjemy i usuwamy z nich pestki. Kroimy je w kostkę, przekładamy do salaterki i mieszamy z cukrem oraz sokiem z cytryny. Jeśli owoce były schłodzone, do sałatkę podajemy od razu. Jeśli były w temperaturze pokojowej, to wstawiamy je na ok. 1 godzinę do lodówki.