Przyjemna zupa paprykowa – idealna wiosenną porą.
Składniki
- Cebula – 1
- Masło (zwykłe lub roślinne) – 2 łyżki
- Oliwa – 1 łyżka
- Czosnek – 2 ząbki
- Tymianek – 0,5 łyżeczki
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Ostra papryka – szczypta
- Ziemniak – 1
- Papryki (czerwone lub mix z żółtymi) – 6
- Bulion – 1 litr
- Pomidor pelati z puszki, koncentrat pomidorowy lub passata – 1 pomidor pelati z puszki lub 1 łyżeczka koncentratu lub 0,5 szklanki passaty
Przygotowanie
Rozpuszczamy masło w garnku, dodajemy oliwę i pokrojoną w kostkę drobną cebulę. Szklimy ją przez ok. 5 minut, po czym dodajemy przekrojony na pół czosnek. Dosypujemy tymianek oraz paprykę słodką i ostrą. Wszystko mieszamy. Teraz dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka i papryki pokrojone w kawałki po ok. 4 cm. Smażymy je razem przez 5 minut.
Całość zalewamy bulionem. Gotujemy i dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Przykrywamy garnek i gotujemy zupę ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pomidory. Zdejmujemy zupę z ognia i blendujemy ją na krem. Na koniec dekorujemy zupę krem startym serem i zieleniną.