Sałatka meksykańska, czyli prosty i zachwycający przepis kulinarny. Zdrowe danie na pięknie wyglądającym talerzu.
Składnik
- 1 por (biała i jasnozielona część)
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 puszka ananasa (plastry lub krojony)
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1/2 czerwonej papryki
- 200 g sera żółtego
- 3 pełne łyżki majonezu
- Sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
- Natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie
Najpierw przekrawamy pora wzdłuż na pół i dokładnie opłukujemy. Następnie kroimy go ponownie wzdłuż na mniejsze części, a potem w poprzek na kawałeczki. Pora umieszczamy na sitku i przelewamy wrzącą wodą z czajnika.
Kolejno, na to samo sitko wykładamy i odsączamy kukurydzę. Przekładamy te składniki do większej miski, dodając pokrojonego ananasa.
Zawartość puszki z fasolką również wykładamy na sitko, przepłukujemy wodą, odsączamy i dodajemy do miski. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę oraz ser żółty pokrojony w małą kosteczkę.
Na koniec dodajemy majonez, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki. Wszystko dokładnie mieszamy. Sałatkę przekładamy do czystej salaterki i dekorujemy natką pietruszki.