Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Gnocchi ze szparagami i pomidorami

Pyszne gnocchi z soczystymi szparagami i pomidorami, wzbogacone aromatycznym parmezanem i świeżą bazylią. Idealne włoskie danie na lekki obiad lub kolację.

Składniki (2-3 porcje)

  • 500 g mniejszych gnocchi (gotowych lub domowych)
  • 1 pęczek szparagów
  • 350 g pomidorów
  • 1 mała młoda cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 2 łyżki masła
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • 3 łyżki tartego parmezanu lub grana padano
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Myjemy szparagi i odłamujemy twarde, jasne końce. Zielone części kroimy na plasterki o grubości około 0,5 cm, a główki zostawiamy w całości.

Sparzamy pomidory, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy szypułki. Miąższ kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Zagotowujemy wodę w garnku i solimy ją. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej pokrojoną cebulę. Dodajemy czosnek, a po chwili szparagi. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy przez około 2 minuty, mieszając co jakiś czas. W międzyczasie dodajemy masło.

Wrzucamy gnocchi do wrzącej wody i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Do szparagów na patelni dodajemy pokrojone pomidory wraz z sokiem, doprawiamy solą i pieprzem, i gotujemy przez około 2 minuty, mieszając co chwilę.

Odcedzamy gnocchi i dodajemy je na patelnię ze szparagami i pomidorami. Dolewamy kilka łyżek wody z gotowania gnocchi, aby utworzyć dodatkowy sos. Mieszamy, dodajemy połowę parmezanu i liście bazylii. Po podgrzaniu dania, wykładamy je na talerze i posypujemy resztą parmezanu.

    Powiązane posty