Każdy, kto ceni kuchnię azjatycką, z pewnością uwielbia chińskie pierożki wonton. Trudno zresztą znaleźć polskiego smakosza, który nie lubiłby pierogów w tej lub innej postaci. A jeżeli chodzi o kuchnię chińską, to tu mamy szansę skorzystać jeszcze bardziej na degustacji, chociażby dzięki dodatkowi pikantnego aromatyzowanego oleju.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 65 g mąki ryżowej
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml wody
Farsz:
- 300 g piersi z kurczaka
Marynata:
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka sosu ostrego owego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka sosu mirin
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- Pół łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- cebula dymka
Aromatyzowany olej:
- 0.25 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżki płatków chili
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 5 ząbków czosnku
Sposób przygotowania:
Mąkę ryżową przesiewamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na pół godziny.
Mąkę pszenną razem z solą przesiewamy do misy robota kuchennego i łączymy z masą z mąki ryżowej. Następnie wyrabiamy ciasto, aż stanie się jednolite. Potem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
Ciasto należy rozwałkować bardzo cienko. Teraz wykrawamy kwadraty o wielkości 10 x 10 cm.
W rondelku musimy zagotować olej. Wszystkie pozostałe składniki wkładamy do słoika i zalewamy gorącym olejem. Następnie studzimy. W malakserze rozdrabniamy pierś z kurczaka.
Teraz mieszamy wszystkie składniki marynaty oprócz dymki. Marynatę wlewamy do mięsa, a następnie miksujemy. Umieszczamy w misce i dodajemy drobno posiekaną dymkę. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
Na środku każdego kwadratu z ciasta umieszczamy przygotowany farsz. Teraz składamy ciasto po przekątnej tak, aby powstał trójkąt. Układamy tak, by szpic Był na dole. Zaginamy róg ku górze w taki sposób, aby szpic dotykał podstawy trójkąta. Teraz przeciwległe rogi trójkąta sklejamy ze sobą, dzięki czemu powstanie tak zwany kapelusz.
Wontony będziemy gotować przez 2 minuty w osolonej wodzie. Serwujemy z aromatyzowanym olejem.