Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Wontony z kurczakiem i aromatyzowanym olejem 

Wontony z kurczakiem i aromatyzowanym olejem 

Każdy, kto ceni kuchnię azjatycką, z pewnością uwielbia chińskie pierożki wonton. Trudno zresztą znaleźć polskiego smakosza, który nie lubiłby pierogów w tej lub innej postaci. A jeżeli chodzi o kuchnię chińską, to tu mamy szansę skorzystać jeszcze bardziej na degustacji, chociażby dzięki dodatkowi pikantnego aromatyzowanego oleju. 

Składniki: 

Ciasto: 

  • 200 g mąki pszennej  
  • 65 g mąki ryżowej  
  • 1 łyżeczka soli  
  • 200 ml wody 

Farsz: 

  • 300 g piersi z kurczaka 

Marynata: 

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej  
  • 1 łyżka sosu ostrego owego  
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego  
  • 1 łyżeczka sosu mirin  
  • 1 łyżeczka sosu sojowego 
  • Pół łyżeczki cukru trzcinowego 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • cebula dymka 

Aromatyzowany olej: 

  • 0.25 szklanki oleju rzepakowego 
  • 2 łyżki płatków chili 
  • 1 łyżka cukru trzcinowego 
  • szczypta soli  
  • 5 ząbków czosnku 

Sposób przygotowania: 

Mąkę ryżową przesiewamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na pół godziny. 

Mąkę pszenną razem z solą przesiewamy do misy robota kuchennego i łączymy z masą z mąki ryżowej. Następnie wyrabiamy ciasto, aż stanie się jednolite. Potem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. 

Ciasto należy rozwałkować bardzo cienko. Teraz wykrawamy kwadraty o wielkości 10 x 10 cm. 

W rondelku musimy zagotować olej. Wszystkie pozostałe składniki wkładamy do słoika i zalewamy gorącym olejem. Następnie studzimy. W malakserze rozdrabniamy pierś z kurczaka. 

Teraz mieszamy wszystkie składniki marynaty oprócz dymki. Marynatę wlewamy do mięsa, a następnie miksujemy. Umieszczamy w misce i dodajemy drobno posiekaną dymkę. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut. 

Na środku każdego kwadratu z ciasta umieszczamy przygotowany farsz. Teraz składamy ciasto po przekątnej tak, aby powstał trójkąt. Układamy tak, by szpic Był na dole. Zaginamy róg ku górze w taki sposób, aby szpic dotykał podstawy trójkąta. Teraz przeciwległe rogi trójkąta sklejamy ze sobą, dzięki czemu powstanie tak zwany kapelusz. 

Wontony będziemy gotować przez 2 minuty w osolonej wodzie. Serwujemy z aromatyzowanym olejem.  

Powiązane posty