Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Wieprzowina z kapustą

Wieprzowina z kapustą

Znakomity chiński przepis, gwarantujący niezapomniane doznania. Obok tego dania nikt nie przejdzie obojętnie.

Składniki

  • Cebula dymka – 1 sztuka
  • Chili mielone – 1 szczypta
  • Imbir świeży – 25 g
  • Olej słonecznikowy – 5 łyżek
  • Skrobia ziemniaczana – 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Sos sojowy – 5 łyżek
  • Sól – 1 szczypta
  • Ryż basmati – 200 g
  • Orzech nerkowca – 50 g
  • Polędwiczka wieprzowa – 400 g
  • Pak choi – 600 g
  • Kiełki fasoli mung – 25 g
  • Ząbek czosnku – 2 sztuki

Przygotowanie

Mięso kroimy w plastry, a czosnek i imbir siekamy i mieszamy z 3 łyżkami sosu sojowego, olejem, sokiem z cytryny oraz chili. Mięso marynujemy w tak przygotowanej mieszance przez ok. 80 minut. W tym czasie kroimy kapustę w poprzek w pasy o grubości ok. 1 cm. Cebulę kroimy w krążki, a kiełki odsączamy z zalewy. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Teraz odsączamy mięso i zbieramy marynatę. Mięso podsmażamy na patelni, po czym przekładamy je na osobny talerz. Na tej samej patelni smażymy kapustę i cebulę. Następnie na patelnię dodajemy mięso i marynatę. Całość smażymy jeszcze przez ok. 5 minut. Dodajemy kiełki soi i orzechy nerkowca. Smażymy kolejne 3 minuty. Skrobię rozrabiamy z wodą i zagęszczamy sos. Danie dekorujemy papryczką chili.

Powiązane posty