Ta sałatka z kalmarami to idealna propozycja, jeżeli nie macie pomysłu na przekąski podawane gościom podczas imprezy. Jest wspaniale chrupiąca i niezwykle bogata w różne smaki. Z powodzeniem może to być także twój lunch, który zabierzesz ze sobą do pracy.
Składniki:
Chrupiące kalmary:
- 300 g kalmarów
- kefir
- mąka pszenna
- bułka tarta
- 1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu czarnego
- 500 ml oliwy z oliwek
Cytrusowy dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- Sól i pieprz
Sałatka:
- mix sałat
- 1 marchew
- 1 awokado
- 2 łyżki pistacji
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania:
Na pierwszy ogień idą kalmary. Pokroimy je w pierścienie i przełożymy do miski. Teraz zalewamy kefirem i ustawiamy. Tak mają poczekać 15 minut. W osobnej misce mieszamy ze sobą bułkę tartą, mąkę, wędzoną paprykę, sól i pieprz.
Potrzebna będzie patelnia. Na niej rozgrzewamy oliwę do smażenia. Teraz kalmary obtaczamy w przygotowanej wcześniej mieszance, ale w taki sposób, aby były nią całkowicie pokryte. Będziemy smażyć partiami do momentu, aż zmienią kolor na złoty. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym i w ten sposób pozbywamy się nadmiaru tłuszczu.
Aby przygotować dressing, dodajemy do miski wszystkie składniki i dokładnie ze sobą mieszamy.
Teraz przygotowujemy sałatkę. Marchewkę musimy pokroić w cienkie paseczki. Potrzebna będzie też duża miska, w której wymieszamy marchewkę z sałatą. Do tych składników dodajmy dressing i znów wszystko razem dokładnie mieszamy.
Sałatkę wykładamy na talerze. Awokado po usunięciu pestki i obraniu, kroimy w plastry. Następnie siekamy pistacje. Nakładamy na talerze awokado i oprószamy pistacjami, czarnuszką i solą. Na górze natomiast kładziemy ciepłe kalmary i podajemy od razu.