Miłośnicy zapiekanek cenią takie potrawy za to, że są sycące i charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem, jaki można uzyskać tylko poprzez zapiekanie składników. Polscy smakosze szczególnie uwielbiają zapiekanki, ale jak się okazuje, w kuchni greckiej także zajmują one specjalne miejsce. Przykładem jest właśnie musaka przygotowywana na bazie mielonego mięsa, pomidorów i bakłażana.
Składniki:
- 1 słoik sosu do spaghetti
- 3 bakłażany
- 2 ziemniaki (duże)
- 600 g mięsa mielonego
- sól i pieprz do smaku
- 0.5 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 0.5 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka oregano
- oliwa z oliwek
- 500 ml mleka
- 2 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżek masła
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 100 g mozzarelli
Sposób przygotowania:
Bakłażany kroimy w plastry i solimy z obydwu stron. Odkładamy na bok na 15 minut. Potem należy je opłukać i wysuszyć.
Następnie układamy je na blasze do pieczenia. Skrapiamy oliwą, a na górę sypiemy świeżo zmielony czarny pieprz. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut i pieczemy w temperaturze 200°C.
W międzyczasie rozgrzewamy w garnku masło. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i podczas mieszania wlewamy mleko. Potem znów garnek ustawiamy na palniku i podgrzewamy, mieszając sos do momentu wrzenia. Dodajemy beszamel, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Teraz rozgrzewamy oliwę na patelni i dodajemy mięso. Smażymy, aż się zarumieni, po czym dodajemy oregano, paprykę słodką, cynamon i czosnek. Następnie nadal smażymy przez około minutę, po czym dodajemy sos do spaghetti. Teraz czekamy, aż całość się zagotuje.
Obieramy ziemniaki i kroimy w cienkie plasterki.
Następnie wylewamy odrobinę oliwy na dno naczynia żaroodpornego. Oliwę dokładnie rozprowadzamy, a następnie na spód układamy warstwę bakłażana. Teraz wylewamy 1/3 sosu i także dokładnie go rozprowadzamy. Układamy warstwę ziemniaków, a następnie kolejną warstwę mięsa. Potem ponownie układamy warstwę ziemniaków i ponownie warstwę mięsa. Na samej górze układamy plastry bakłażana.
Na górę wylewamy sos beszamelowy i na koniec sypiemy tarty ser.
Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180°C.