Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Śledzie po łotewsku 

Śledzie po łotewsku

Śledzie to niezwykle zdrowe ryby i idealnie uniwersalna przystawka. Szczególnie może wzbogacić imprezy na powietrzu, choć też sprawdzi się podczas świąt. Przepis na śledzie po litewsku to receptura błyskawiczna w realizacji i nieskomplikowana. Wystarczy wam tylko kilka chwil, aby przyrządzić danie, które zapewne na stałe wejdzie do waszego wigilijnego menu, ale sprawdzi się także jako dodatek na przykład do grillowanych warzyw. 

Składniki: 

  • 4 łyżki sosu tatarskiego  
  • 4 filety śledzia marynowanego  
  • 4 ziemniaki średniej wielkości upieczone albo ugotowane  
  • 200 g twarogu półtłustego  
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 
  • sól i pieprz  
  • posiekany szczypiorek albo natka pietruszki 

Sposób przygotowania: 

W pierwszej kolejności należy wymieszać twaróg ze śmietaną. Dodajemy także odrobinę sosu tatarskiego i mieszamy wszystkie składniki tak, aby smaki mogły się przeniknąć i aby osiągnąć odpowiednią konsystencję. 

Nabieramy łyżkę przygotowanego sosu i układamy na talerzu. Następnie ziemniaki, które już mamy ugotowane albo upieczone, kroimy na mniejsze kawałki. Kładziemy na talerzu i na wierzch dodajemy sosu tatarskiego. 

Śledzie także należy pokroić na mniejsze kawałki, dzięki czemu łatwiej będzie je konsumować. Kawałki ryby kładziemy obok ziemniaków i twarogu. 

Pozostaje już tylko potrawę doprawić solą i pieprzem. Na wierzch sypiemy jeszcze natkę pietruszki albo szczypiorek i przystawki już możemy serwować.

Powiązane posty