Śledzie to niezwykle zdrowe ryby i idealnie uniwersalna przystawka. Szczególnie może wzbogacić imprezy na powietrzu, choć też sprawdzi się podczas świąt. Przepis na śledzie po litewsku to receptura błyskawiczna w realizacji i nieskomplikowana. Wystarczy wam tylko kilka chwil, aby przyrządzić danie, które zapewne na stałe wejdzie do waszego wigilijnego menu, ale sprawdzi się także jako dodatek na przykład do grillowanych warzyw.
Składniki:
- 4 łyżki sosu tatarskiego
- 4 filety śledzia marynowanego
- 4 ziemniaki średniej wielkości upieczone albo ugotowane
- 200 g twarogu półtłustego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól i pieprz
- posiekany szczypiorek albo natka pietruszki
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności należy wymieszać twaróg ze śmietaną. Dodajemy także odrobinę sosu tatarskiego i mieszamy wszystkie składniki tak, aby smaki mogły się przeniknąć i aby osiągnąć odpowiednią konsystencję.
Nabieramy łyżkę przygotowanego sosu i układamy na talerzu. Następnie ziemniaki, które już mamy ugotowane albo upieczone, kroimy na mniejsze kawałki. Kładziemy na talerzu i na wierzch dodajemy sosu tatarskiego.
Śledzie także należy pokroić na mniejsze kawałki, dzięki czemu łatwiej będzie je konsumować. Kawałki ryby kładziemy obok ziemniaków i twarogu.
Pozostaje już tylko potrawę doprawić solą i pieprzem. Na wierzch sypiemy jeszcze natkę pietruszki albo szczypiorek i przystawki już możemy serwować.