Czym byłby niedzielny obiad bez estetycznie przygotowanego i smaczne deseru? Są jednak takie przepisy, które na pewno będziemy chcieli wprowadzić do codziennego menu. Przykładem jest właśnie ten budyniowy deser z serkiem mascarpone i musem. Połączenie kwaskowatych owoców z budyniem zagwarantuje świetny smakowy kontrast, co może przekonać do deserów osoby, które niekoniecznie przepadają za słodkościami.
Składniki:
- 1 opakowanie ulubionego budyniu. Może to być budyń kokosowy, śmietankowy lub waniliowy
- 250 g serka mascarpone
- 100 g czerwonych porzeczek
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 100 ml śmietanki 36% – powinna być dobrze schłodzona
- 50 g świeżych owoców
- 3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotujemy pożyczkowy mus. W pierwszej kolejności musimy więc umyć i obrać porzeczki. Następnie dodajemy wybraną galaretkę i 2 łyżki cukru pudru.
Do miseczek deserowych, pucharków albo specjalnych kieliszków wkładamy warstwę musu. Następnie przygotowujemy porcję preferowanego budyniu i czekamy do momentu, aż ostygnie. Potem dopiero zalewamy budyniem mus.
Kolejną warstwą będą owoce z kremem, który wykonamy, wykorzystując serek mascarpone. Najpierw więc serek mascarpone musimy ubić razem ze śmietanką. Potem dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Im więcej dodamy śmietanki, tym lżejszy będzie krem i bardziej puszysty.
Na koniec deser dekorujemy świeżymi owocami.